Агар, або як його іноді називають агар-агар (на малайському - "желе") - можливо найдавніша з усіх харчових добавок, які отримали широке поширення. Цей натуральний продукт отримують з червоних...
—————
Желатин (латинського gelatos-застиглий, замерзлий) чутливий до нагрівання загусник білкового походження. В молекулярної кухні використовується для приготування незвичайної випічки, кондитерських...
—————
Мальтодекстрин отримують з різних джерел крохмалю. Приміром, у США таким джерелом є кукурудза, в Європі - пшениця. Добавку використовують для приготування різних страв та напоїв: газованої води,...
—————
Соєвий лецитин відноситься до фосфоліпідів і присутня в клітинах всіх живих істот. Лецитин є абсолютно необхідним для організму речовиною, в основному виробляється печінкою. Одні з основних функцій в...
—————
Лактат кальцію - кальцієва сіль, виділена з молочної кислоти. В останні десятиліття лактат кальцію отримують в результаті ферментації з цукрів рослин, тому він нешкідливий для людей з алергією на...
—————
Вперше особливості альгінату натрію були вивчені в 1881 році англійським хіміком Стенфордом. В молекулярної кухні альгінат натрію в поєднанні з лактатом кальцію використовують для ефекту...
—————
Розрізняють йотта-, каппа - і лямбд-карагенан. Йотта-карагенан в присутності кальцію утворює дуже гнучкі та еластичні желе, стійкі до різних температурних режимів. Йотта-карагенан не розчинний в...
—————
Карагенан - природний полімер, який отримують з морських водоростей, загусник природного походження. Молекули каррагенана великі і дуже гнучкі, можуть утворювати ланцюжки. При розчиненні у...
—————
Ксантовая смола - це натуральний загусник, який отримують в процесі впливу бактерій на глукозу і сахарозу. Головна властивість ксантовой смоли-це здатність підвищувати в'язкість будь рідини при...
—————
Це сімейство ферментів, які дозволяють “склеювати” м'язові тканини — тобто об'єднувати в одну масу шматки протеїну, скажімо, риби або м'яса. Саме за допомогою трансглютамінази у харчовій...
—————
Сорбіт (сорбітол), також відомий як глюцит — шестиатомный спирт, що володіє солодким смаком. Отримують шляхом гідрування глюкози з заміною альдегідної групи на гідроксильну. Використовується у...
—————
Глюкоза, або виноградний цукор або декстроза зустрічається в соку багатьох фруктів і ягід, у тому числі і винограду, від чого і походить назва цього виду цукру. Є моносахаридом і шестиатомний цукром...
—————
Ізомальт — цукровий спирт, замінник цукру, який складається з еквімолекулярної суміші ізолятів a – D –глюкопіранози – 1,6 – D – сорбіту та a – D – глюкопіранозіл – 1,6 – D – мантиту. Енергетична...
—————
Цитра́т на́трію — натрієва сіль лимонної кислоти. Цитрат натрію має середньовираженний солоно-кислий смак. За цю особливість цитратів лужних та лужноземельних елементів (наприклад цитратів натрію і...
—————
Гуарова камедь (Е412) — порошок білого або жовтуватого кольору з характерним запахом. Добувають його із меленого ендосперму насіння гуарових бобів. Плід цього дерева — боби близько 15 см довжиною,...
—————
Глутамат натрію (мононатрієва сіль глутамінової кислоти) — харчова добавка, призначена для посилення смакових відчуттів за рахунок збільшення чутливості рецепторів язика. Білий кристалічний порошок,...
—————
Гуарова смола — харчова добавка, що відноситься до групи стабілізаторів, згущувачів, емульгаторів (Е400-Е499), використовується в харчовій промисловості як загущувач, що сприяє підвищенню...