Що таке ,,Молекулярна кухня"?

14.06.2015 15:36

Поняття ,,кулінарія" та ,,гастрономія" на сьогоднішній день розповсюджені по всім куточкам світу. Та в кожному регіоні вони відрізняються...

На початку 1900-их років кухарі-експериментатори започаткували нову течію в кулінарії - ,,МОЛЕКУЛЯРНУ КУХНЮ". Її створення та освоєння серед людей має дуже довгу та цікаву історію..Саме ця тенденція перевернула світ в уявленні про звичайне куховарство і продовжує розвиватися й дивувати своїми можливостями й дотепер...

Молекулярна кухня - це кардинальні зміни в вигляді та текстурі страви, це можливість за допомогою сучасних нанотехнологій розкласти будь-який продукт на молекули, створити унікальне смакове поєднання, або ж надати йому неповторної форми...Ця осучаснена гастрономія не принесе жодної шкоди людському організму, оскільки навіть не дивлячись на всі перетворення зі складовими страви - її смак залишиться незмінним.

До сніданків-обідів-вечері й решти трапез вчені вирішили застосувати науковий підхід, адже будь-яке смаження, варка, випаровування, тобто термічна обробка продуктів − це складний фізико-хімічний процес, що змінює склад того чи іншого інгредієнту.

Серед тих див, які використовують молекулярні кухарі -  це піна, азот, центрифуга, вакуумне приготування, ферменти, сухий лід, гелі й сфери...

Але жодну з цих текстур не можливо отримати просто так, без використання спеціальних порошкових додатків: агар-агару, мальтодекстрину, ксантанової смоли, лактату кальцію і тд.

Та молекулярна кухня потребує не тільки цих незвичних на побутовій кухні речей, а ще і специфічного обладнання та технологій...

Якщо звичайна людина, без базових знань про неї, побачить будь-який рецепт молекулярної страви - вона дуже здивується, оскільки навіть те, що ми вже звикли готувати вдома зі звичайних продуктів, молекулярні кухарі готують абсолютно інакше!

На сьогоднішній день ця сучасна течія в кулінарії досягла великих успіхів і знайшла прихисток в майже всіх країнах світу. Ресторани, які пропагують приготування страв таким способом мають колосальний успіх! Люди звідусіль їдуть, заради того, щоб хоча б раз в житті скуштувати страву, приготовану кухарями за новими техніками молекулярної кухні...

Томенко Дмитро

Аграрний коледж управління і права ПДАА

cтворити безкоштовний сайтWebnode